viernes, 2 de marzo de 2012

Els gèlos entre germans


Introducció:

(periodista): De què parlem exactament? Que són els gélos?
La gelosia en termes generals “és un conjunt de sentiments relacionats amb una situació de rivalitat en la qual la persona sent amenaçada la possessió d’alguna cosa psicològicament essencial per a conservar la confiança i seguretat en sí mateix; de manera especial l’amor dels pares, de la parella o dels fills, o sigui, de les persones afectivament més properes” (Dr. Víctor Hernández)

Tenir gèlos és un estat afectiu normal que tots, grans i petits, hem patit en algún moment de la nostra vida. I encara que és un motiu de patiment, si no és excessiu i, per tant, el podem elaborar mentalment, també pot ajudar a desenvolupar i enriquir la personalitat (descudrirem sensacions i sentiments interns que mai s’hen havien remogut abans, p.ex)

(periodista): I com es manifesten els gelòs? 
Acostumen a manifestar-se en forma d’hostilitat (rabia), tristesa, sentiments d’humiliació, aïllament, actituts reivindicatives, comportaments regressius (molt típic amb el naixement d’un germà petit), demanda exagerada de coses materials...

Si veiem, hi ha molts sentiments i conductes que ens recordarien també a l’enveja, per tant, és important, diferenciar els dos conceptes.

En la gelosia s’està gelòs del que es posseix i del rival que amenaça aquesta possessió (ex. El germà em pren l’amor dels pares), en canvin en l’enveja es desitja allò que no es té i s’enveja a l’altra persona perque justament ho té. A més, aquí l’objecte desitjat normalment té que veure amb objectes materials.

PREGUNTES:

1. Quines podrien ser les situacions que afavoreixen l’aparició del gèlos?
La Gelosia es manifesta en diferents períodes de la vida de qualsevol nen, en especial en aquelles situacions on pot viure parcialment la pèrdua de l’amor dels pares. Algunes situacions serien:
- el naixement d’un germà (ja que suposa una sèrie de canvis en la vida familiar. El nou bebé necessitarà més atencions i molta dedicació per part dels pares)
- l’entrada a l’escola ( també pot ser un moment un tant conflictiu. Per una banda el nen tindrà il.lusió ja que representa ser gran i, per l’altra s’ha d’enfrontar a una situació desconeguda i deixar la protecció de casa. A més, això es pot conplicar si a casa es queda un germanet que encara no pot anar a l’escola)
- l’absència llarga dels pares (hospitalitzacions d’un fill, un viatge prolongat..o que acompanyin més sovint a un dels germans a extra-escolars...)
- l’excès d’avisos i control per part dels pares sobre un dels fills
(en determinades etapes del desenvolupament dels fills es por crear més pressió sobre un fill que sobre altres. Normalment en l’adolescència sol ser una època propìcia a donar-se aixó.L’adolescent pot sentir que els petits tenen millor relació amb els pares, per que simplement esten en un moment més tranquil.

2. Com podem intentar els pares no incrementar més els gelòs dels nostres fills?
Intentar no tindre actituts hostils ni agressives enfront del nen gelòs, és adir, no renyant-lo de manera sovint, ni posar-lo en evidència davant de la família o els amics. No comparar-lo mai, no carregar-li les culpes....Tot això, no ho tenir que fer ja que podria deteriorar molt la autoestima del nen/a.

3. Quines són les edats normals per desenvolupar gelòs amb un altre germà?
Entre els 2 i màxim els 5-6 anys. Més enllà, podria ser més patològica i pot ser seria el moment de demanar ajuda a un professional.

4. Quins són els comportaments típics que fan els nens quan tenen molts gèlos?
Per exemple:
- Un nen que fa uns dies que es torna a fer pipí al llit...
- Un altre que vol pendre el biberó pel matí.
- Parlar com un nen petit i no parar de fer “tonteries” per fer gràcia.
- Si la mare no és la que li dona el menjar no menja.
- Abans era molt alegre i veiem que ara la nena no té il.lusió per les joguines.
- Sempre diu que a ella no l’estimem tant i que només fem cas el seu germà.
- No pots deixar sols els germans perque a la mínima es barallen.
- Es desperta a la nit, té malsons, li fa por quedasr-se sol a casa i a la foscor...
- Sempre vol fer el que fa la gran, vol anar amb les seves amigues...si li dius que NO, s’enfada i comença a recitar tots els privilegis de la germana gran*.
- Sempre m’ho carrego tot jo...amb ell mai li dieu res.


CONSELLS:

- Observar les conductes i el que expressen els nostres fills
- No posar-los en evidència d’avant dels altres
- Acceptar la gelosia dels fills / Compendre’ls
- Dedicar temps per parlar i reflexionar amb els fills
- Atendre les necessitats pròpies de cadascun dels fills, sense establir privilegis
- Informar i donar explicacions als fills dels esdeveniments que poden generar canvis en l’àmbit familiar
- Si veiem que la gelosia fa patir excessivament al fill, no dudtar en solicitar ajudar d’un professional

No hay comentarios:

Publicar un comentario